from crafter to artist, thoughts about creativity

pysselkritik i radio

Alltså okej. Jag hade jordens freak out imorse, för där att jag och i godan ro lyssnade på Morgonpasset i P3, i vilket Hanna Hellquist på sistone pratat en hel del om hur hon pysslat massor och varit så glad. Och på riktigt VARENDA gång hon nämnt ordet har jag velat kontakta dem på alla möjliga vis och förklara för dem att pyssel är ett problematiskt ord, framförallt eftersom att jag vet att Hanna tycker det är viktigt med feminism. Jag skickade in en gång, när någon arg person hade smsat in att hen inte tyckte att pyssel var ett bra ord för att det var en förslappning av språket – “säg vad det är ni gör istället” – vilket såklart mest bara var konstigt, men det resulterade i en lång utläggning om att pyssel visst var ett bra ord. Där rann det liksom över för mig, och jag skrev in ett snabbt sms om mina tankar kring ordet och hur det är en del av det historiska nedvärderandet av kvinnors skapande. Hur kvinnors fantastiska skapande nästintill viftas bort i och med detta ord. Det här smset lästes inte upp, jag vill minnas att jag skickade in det typ tre minuter innan programmet var slut, så chanserna var små men jag ville göra det ändå.

Men så idag då, denna femte november år 2014, hör jag plötsligt hur Hanna börjar läsa upp ett mail. Det är från en Elin, som förklarar att hon hört ett argument ur ett feministiskt perspektiv som talar emot ordet “pyssla”. Hur det är något som används nästan uteslutande för att beskriva sådant som flickor och kvinnor gör, och när kvinnor skapar och formger (och dessutom gör det jäkligt bra), tas denna prestation ned med orden “jag bara pysslar lite”, vilket får det att framstå som något som en inte kan sådär jättebra eller som är särskilt meningsfullt att ägna sig åt. Elin förklarar att till småflickor säger vi att de pysslar, och använder det som ett samlingsbegrepp för massor med olika aktiviteter som de ägnar ÅR åt att lära sig. Det är en mängd olika aktiviteter som en jobbar hårt för att utveckla och bemästra, ändå säger vi “flickor pysslar”. En man som skapat något med händer skulle nog inte i första taget säga att han har pysslat.

Detta läses alltså upp i radio! Fattar ni eller! Och efter följer en diskussion mellan Hanna Hellquist, Martina Thun och Soran Ismail som ju HÅLLER MED om detta och är tacksamma för att de fått upp ögonen för att pyssel kanske inte är ett så bra ord. ALLTSÅ JAG ÄR BLOWN AWAY. Genom inlägg efter inlägg så har det här känts som en så personlig kamp, men nu kändes det så allmängiltigt. Martina höll med, pratade om hur tjejers intressen ständigt sopas bort och inte räknas. Hon känner igen det från världen av dockskåp som hon är en del av, där kvinnorna som skapar ofta framställs som galna crazy cat ladies trots att de skapar fantastiska saker. Soran får världens insikt, och pratar om hur när en tjej sitter och ritar kallar vi det för att hon sitter och pysslar. “Det är ju konst?!” “Behöver vi ett nytt ord eller?!” ALLTSÅ PRECIS VAD VI JU SAGT. Orkar ej.

Soran tackar Elin. Jag tackar Elin. Flippade ut totalt av glädje av detta.
Nu fan kör vi.

Här kan ni lyssna. De pratar om det ungefär fram till låten, fast nämner det även efter. Är så pepp nu.

Min partner in crime har även hon skrivit om detta, ihop med tre anledningar till att sluta säga “pyssel”. Klickklick!

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Alicia 5 November, 2014 at 23:40

    Kan ej riktigt släppa detta!!!!!!!

  • Reply